Dziecko rodzi się z jałową jamą ustną.
Jednakże już w pierwszych godzinach życia jama ustna zostaje zasiedlona przez bakterie, które dostaje od matki.
Zarówna mleko z piersi jak i kaszki podawane niemowlakowi zawierają cukry, dzięki którym bakterie mogą się namnażać.
Próchnica zębów mlecznych szerzy się znacznie szybciej aniżeli w zębach stałych.
Wpływa na to kilka czynników: różnice morfologiczne, chemiczne, słabsza mineralizacja zębów mlecznych w porównaniu ze stałymi, ale także niedostateczna higiena jamy ustnej.
U dzieci najczęściej wyróżniamy dwa typy próchnicy.
Pierwszy rodzaj próchnicy to tzw. próchnica wczesna, która pojawia się zaraz po wyrżnięciu zębów.
Drugi typ próchnicy, to próchnica okrężna, która rozwija się w okolicy szyjek zębowych. Przebieg tego typu próchnicy jest bardzo szybki i w krótkim czasie doprowadza do złamanie koron zębowych.
Za ten stan rzeczy dużą winę ponoszą sami rodzice, którzy bagatelizują higienę jamy ustnej u dzieci.
Niewielu rodziców wie o tym, że już od pierwszych dni po urodzeniu dziecka, należy dbać o higienę jamy ustnej- ale o tym w innych artykułach.
dr n. med Anna Maria Kowalska-Baron